El làtex és una proteïna natural que s'obté de l'arbre Hevea brasiliensis i que s'utilitza àmpliament en la fabricació de productes de cautxú.
Algunes persones presenten hipersensibilitat a aquesta proteïna. La majoria de vegades la hipersensibilitat es manifesta de forma immediata com urticària de contacte i/o asma i/o rinoconjuntivitis. Quan hi ha una exposició massiva per exemple amb material medicoquirúrgic ja sigui durant la pràctica d’exploracions mèdiques o d’intervencions quirúrgiques, el quadre pot ser molt greu.
Si les provés que us fan demostren que teniu hipersensibilitat a aquest producte: EVITEU TOTALMENT EL CONTACTE AMB EL LÀTEX.
REACCIONS CREUADES:
Moltes persones al·lèrgiques al làtex també són al·lèrgiques a aliments d'origen vegetal. Aquest fenomen de reactivitat creuada afecta aproximadament a un 50% dels pacients al·lèrgics al làtex i d'aquí que s'hagi descrit "la síndrome làtex-fruita". Les persones al·lèrgiques al làtex poden presentar símptomes al menjar castanya, plàtan, advocat, kiwi o altres fruites d'origen tropical. Aquest fenomen de reacció creuada es deu a que les proteïnes al·lergèniques del làtex estan presents a diverses fruites.
TRACTAMENT:
1. El tractament més eficaç és evitar els productes que contenen làtex i la identificació individualitzada per cada pacient d'aquells aliments que poden causar una reacció al·lèrgica per reactivitat creuada. En el cas de nadons al·lèrgics, les farmàcies disposen de xumets i tetines de silicona.
2. Els pacients que hagin patit un episodi d'anafilaxi han de disposar d'adrenalina autoinjectable.
3. La dermatitis de contacte es tracta amb corticoesteroides tòpics i antihistamínics orals per disminuir la pruïja.
4. L'al·lergòleg pot indicar una immunoteràpia amb làtex a aquells malalts amb al·lèrgia al làtex, del tipus mediada per IgE,que no puguin evitar del tot el contacte directe o indirecte amb productes que continguin làtex.
Objectes personals i domèstics que poden contenir LÀTEX:
Productes medicoquirúrgics que poden contenir LÀTEX: