Consells per a pacients al·lèrgics

< tornar

Dermatitis atòpica

La Dermatitis atòpica o Èczema atòpic és una malaltia constitucional, no contagiosa, benigna, però molesta, ja que pot durar molt temps. Cursa amb brots. La pell apareix vermella, escamosa, en ocasions amb lesions humides, que produeixen pruïja. Curen sense deixar cicatriu. Existeix una predisposició familiar a patir-la.

La pell és excessivament seca i irritable, per la qual cosa precisa unes cures especials fins i tot en períodes estables.

Es recomana dutxar-se un cop al dia, amb aigua tèbia, durant pocs minuts. Quan surti, s’ha de aixugar suaument, i s’han d’aplicar hidratants com olis (vaselina líquida), cremes, etc.

Si les lesions són molt extenses és preferible un bany que no duri més de deu minuts, amb una substància coloïdal d’avena o oli.
Utilitzeu sempre sabons extra-grassos, sense detergents, etc.

Porteu sempe les ungles curtes i netes per evitar produir lesions que es puguin infectar mitjançat el rascat.

No us embruteu, sempre que sigui possible; utilitzeu guants o altres prendes protectores. L’aigua és "nociva" per aquest tipus de pell.

La suor macera la pell i pot empitjorar les lesions. Es recomana dutxar-se després de practicar exercisi físic.

Els vestits, el calçat i la roba de casa han de ser preferiblement de fibres naturals, com cotó, fil,... La llana i les fibres sintètiques són aspres i produeixen pruïja, no transpiren bé, etc.

La roba es pot rentar a máquina, si bé s’ha d’esbandir amb abundant aigua (esbandit i centrifugat extra). No hi afegiu suavitzant.

El calçat ha de ser de cuir o roba, ben airejat. El calçat esportiu només s’ha d’utilitzar per fer esport. Es recomanen mitges i mitjons de fil o cotó.

En principi, podeu menjar de tot, si l’Al·lergòleg no ha diagnosticat cap al·lèrgia alimentària i no ha dit el contrari.  

Eviteu la calor excessiva i els canvis bruscs de temperatura. Es recomana al voltant dels 20 ºC. Ventileu bé els domicilis, en especial els dormitoris.

Eviteu l’acumulació de pols (veure Recomanacions per evitar la pols domèstica).

A l’estiu, amb la platja, el sol i la mar, hi ha molts pacients que milloren. Els banys al mar són més recomanables que a la piscina. S’ha de tornar a hidratar la pell després del bany. Utilitzeu sempre un producte de protecció solar amb un factor adient (SPF 15). Eviteu la sudoració excessiva.

Eviteu el contacte amb irritants com els productes de neteja; utilitzeu guants de goma a sobre d’uns de cotó per fer les feines domèstiques.

Heu de seguir les recomanacions del vostre Al·lergòleg. Sovint és precis fer tractament amb cremes a base de corticoids, i en ocasions, amb antibiòtics, antihistamínics, etc.