Consells per a pacients al·lèrgics

< tornar

Al·lèrgia a aliments

Dieta d'eliminació de Proteïnes de Llet de Vaca:

Ha d’eliminar-se de la dieta la llet de vaca i tots els seus derivats làctis: iogur, formatge, flams, crema, quallada, mantega, nata, crema de llet, arròs amb llet, alguns caramels…

S’ha de llegir amb deteniment les etiquetes dels aliments. Dins d’una mateixa categoria de productes, uns poden contenir proteïnes de llet de vaca (PLV) i altres no.

Las PLV poden trobar-se sota diferents denominacions: llet com a tal, caseïnat de sodi, caseïnat de calci, caseïnat potàsic, caseïnat magnèsic, hidrolitzat proteic, caseïna, sèrum làctic, H4511, H4512, lactalbúmina, lactoglobulina, lactosa*, àcid làctic.

En l'elaboració de pa de fleca, pa de motlle o de "Viena" s’utilitza aquest tipus de substàncies. Cal anar en compte amb aquests productes, i informar-se degudament de la seva composició en el lloc de compra habitual.

Els productes etiquetats com "no làctis" poden contenir caseïnats.

Informeu convenientement de l’al·lèrgia que presenta el vostre fill o filla a totes les persones que puguin intervindre en la seva alimentació, i informeu-los de la conducta que cal seguir per eliminar les PLV de la seva dieta.

* La lactosa és un sucre i no hauria de causar problemes; però en el cas de que fos d’origen animal, podría estar contaminada amb PLV.

Aliments que poden conenir proteïnes d'ou:

  • Salses (maionesa), gelatines
  • Merengue
  • Gelats, batuts, turrons, flams, cremes, caramels, llaminadures…
  • Dolços, pasta de full, "empanades"...
  • Cobertura brillant de productes de pastisseria i galetes
  • Productes de pastisseria, paneteria i rebosteria: pa de pessic, madalenes, galetes, pastissos
  • Alguns cereals emprats per esmorzar.
  • Pasta a l’ou, rebossats…
  • Sucedànis d’ou
  • Embutits, salsitxes, patès
  • Alguns cafès amb crema (capuccino…)
  • Determinats vins

Com a component d’altres aliments; pot estar etiquetat com:

  • Lecitina (a no ser que sigui de soja)
  • Lisozima (formatges)
  • Albúmina
  • E-161b: luteïna (pigment groc)
  • Coagulant
  • Emulsificant
  • Globulina
  • Livetina
  • Ovoalbúmina
  • Ovomucina
  • Ovomucoide
  • Ovovitelina
  • Vitelina

Llegiu sempre amb deteniment les etiques dels productes per conèixer els seus components.