Consells per a pacients al·lèrgics

< tornar

Al·lèrgia a pol·len de gramínies

AL·LÈRGIA AL POL·LEN DE GRAMÍNIES

Informació botànica: GRAMÍNIES

Família: GRAMÍNIES O POÀCIES

Nom científic (Espècie): integrada per milers d'espècies herbàcies que es caracteritzen per tenir talls buits amb fulles llargues i estretes. Els cereals (arròs, blat, civada, ordi, sègol, blat de moro) son gramínies cultivades de gran importància econòmica.

Castellà

Català

Euskera

Gallego

Cereals:
Avena sativa L.
Hordeum vulgare L.
Secale cereale L.
Triticum aestivum L.
Zea mays L.

Avena
Cebada
Centeno
Trigo
Maiz

Civada
Ordi
Sègol
Blat
Blat de moro

olo
garagar
zekale
ogi
arto

Avéa
Orgo
Centeo
Trigo
millo mainzo
Plantes silvestres:
Agropyrum repens
Alopecurus pratens.
Anthoxanthum odo.
Bromus mallis L.
Cinodon dactylon
Dactylis glomerata
Festuca pratensis
Lolium perenne
Phalaris canarien.
Phleum pratense
Phragmites commu.
Poa pratensis
Trisetum paniceum

grama oficinal
cola de zorro
grama de olor
bromo dulce
grama común
dactilo
cañuela
ballico
alpiste
cola de topo
carrizo
cañuela

gram

gram d’olor


dàctil
ussona
margall
escaiola
cua de rata
canya bòrda

Basaolo


Lolloa
Alpiste

Ugarritza


Lestapata de galiña

carrizo
ballico

Distribució: mundial.

Informació mèdica:

Per l'extensa distribució i el seu grau d'al·lergogenicitat és el pol·len més important. Presenten reactivitat creuada entre totes, és a dir que les persones al·lèrgiques a gramínies generalment, ho són a tots els pol·lens, siguin salvatges o de conreu.

La grama (Cynodon dactylon Pers. ) i la canya (Phragmites communis Trin.) tenen antígens propis que no reconeixen altres espècies.

Per produir símptomes es precisen nivells atmosfèrics de 30 a 50 grans de pol·len por metre cúbic d'aire, encara que quantitats inferiors poden ser suficients per a subjectes més sensibles.

A Europa el més per excel·lència per a la floració es retarda de sud a nord. Així, si a la Mediterrània és el més de maig, a Europa central i nordoccidental és el juny, i a l'Europa septentrional al juliol.

A la península ibèrica es distingeixen tres regions:

1. L' Espanya seca continental amb primaveres curtes, i estius-hiverns de temperatures extremes. Els canvis bruscos de temperatura provoquen una explosió floral de gramínies en un breu període de temps (4-6 setmanes) als mesos de maig i juny.

2. A la Mediterrània el clima és més suau i afavoreix una floració més llarga (del març fins l'agost), però menys intensa.

3. A l'Espanya verda de gran pluviositat, la floració dura des de l'abril fins al juliol. Les freqüents pluges provoquen un efecte d'escombrat sobre el pol·len que explica els pocs grans de pol·len trobats en relació amb l'abundància de prats.

Durant el període pol·línic la fruita fresca amb pell i sense rentar, pot contenir a la superfície, grans de pol·len impactats que poden ocasionar dermatitis i picor o inflamació de la boca.

La pol·linització de Cynodon dactilon (grama) i de Zea mays (blat de moro) pot durar fins al final de l'estiu.